12η συνάντηση: Τεχνολογία και διανοητικές προσλήψεις της

Tο ζήτημα της τεχνικοεπιστημονικής ανάπτυξης αποτέλεσε μείζον διακύβευμα και πεδίο σύγκρουσης κατά τον ελληνικό Μεσοπόλεμο. Πολιτικοί και διανοούμενοι διαφορετικών ιδεολογικών προσανατολισμών αποπειράθηκαν να διαμορφώσουν «κατάλληλα» πλαίσια υποδοχής της τεχνολογίας. Πολιτικοί και διανοούμενοι όπως οι Ε. Βενιζέλος και Ι. Μεταξάς, Γ. Θεοτοκάς, Δ. Γληνός και Π. Κανελλόπουλος, μηχανικοί και βιομήχανοι, συνέδεσαν την τεχνολογία –είτε την εκλάμβαναν ως ενσάρκωση της προόδου, είτε ως εφιάλτη, είτε και τα δύο– με τα πολιτικοϊδεολογικά τους «αιτούμενα» και τη μοίρα του έθνους. ότι η «ελληνική» συζήτηση τοποθετείται ρητά στα συμφραζόμενα της αντίστοιχης ευρωπαϊκής όσον αφορά το ζήτημα της τεχνολογίας κατά το αποκορύφωμα της «πρώτης κρίσης της νεωτερικότητας». τέλος, ότι η οικειοποίηση της τεχνολογίας στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου δεν είναι άσχετη από  τις μεταπτώσεις της ψυχικής διάθεσης –όπως τις επισημαίνει ο Mazower–  αυτή την περίοδο, τη μετάβαση δηλαδή από την ευφορία των ύστερων χρόνων της δεκαετίας του ’20 στην απαισιοδοξία, παρά την ανάκαμψη, των πρώτων χρόνων της δεκαετίας του ’30 και της Κρίσης, διάθεση συνυφασμένη με την επίμονη (ανα)ζήτηση αυταρχικών μορφών διακυβέρνησης.

 

Αντωνίου Γ., Οι Έλληνες Μηχανικοί, θεσμοί και ιδέες 1900-1940, εκδ. Βιβλιόραμα, Αθήνα 2006.

Βλάχος Άγ., Τουρισμός και δημόσιες πολιτικές στη σύγχρονη Ελλάδα 1914 - 1950 : Η ανάδυση ενός νεοτερικού φαινομένου, εκδ. Εκδόσεις Κέρκυρα - Economia Publishing, Αθήνα 2016.

Καφάογλου Η., Η ελληνική αυτοκίνηση 1900-1940: Άνθρωποι, δρόμοι, οχήματα, αγώνες, εκδ. Ύψιλον, Αθήνα

Μπογιατζής Β., Μετέωρος μοντερνισμός. Τεχνολογία, ιδεολογία της επιστήμης και πολιτική στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου (1922-1940), εκδ. Ευρασία, Αθήνα 2012.

 

Y. Antoniou, V. Bogiatzis, "Technology and totalitarian ideas in interwar Greece", edited in Journal of History of Science and Technology (HOST), Vol.4, Fall 2010.
Β. Μπογιατζής, "Επιστημονική Ιδεολογία και Τεχνολογία στη σκέψη του Ελευθέριου Βενιζέλου: Ιδεολογία, Θεσμοί και Υποδομές κατά τη Μεγάλη Τετραετία 1928-1932", Περιοδικό Signum, τχ. 1.
Β. Μπογιατζής, "Η Τεχνολογία ως Εικόνα και ως Αναπαράσταση: διαβάζοντας τον Γιώργο Θεοτοκά μέσα από τις Σπουδές Τεχνολογίας και Επιστήμης", Περιοδικό Νέα Εστία, τχ. 1829, Ιανουάριος 2010, σ.σ. 55-81.
Β. Μπογιατζής, "Ιδεολογία της Επιστήμης και Οικειοποιήσεις της Τεχνολογίας: η σύγκρουση του Αρχείου Φιλοσοφίας με τον Δ. Γληνό στον ελληνικό Μεσοπόλεμο", Στο Κωνσταντίνος Τσάτσος, Φιλόσοφος, Συγγραφέας, Πολιτικός, πρακτικά διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου
Β. Μπογιατζής, "Ο Πόθος για μια "Συντηρητική Επανάσταση": γερμανικές επιρροές στην πολιτικοποίηση επιστήμης και τεχνολογίας στον ελληνικό μεσοπόλεμο", Ψαλιδόπουλος Μ.Μ. (επιμ.), Επιστημονικές Ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας 1870-1933, Επιρροές και
Β. Μπογιατζής, "Πολιτική, Ιδεολογία της Επιστήμης και Τεχνολογία στον Δημόσιο Λόγο του Ελληνικού Μεσοπολέμου", στο Σαββαΐδου-Μεργούπη Ει., Μέριανος Γ., Παπανελοπούλου Φ., Χριστοπούλου Χρ. (επιμ.), Επιστήμη και Τεχνολογία: ιστορικές και ιστοριογραφικές μελ
Β. Μπογιατζής, "Το επιστημονικό και τεχνολογικό φαινόμενο ως διακριτή συνιστώσα της πολιτικής σκέψης του Ιωάννη Μεταξά", "Νεύσις", τχ. 19, 2010-2011, σσ. 208-229.
12η συνάντηση: Τεχνολογία και διανοητικές προσλήψεις της
Βασίλης Μπογιατζής, "Αναζητώντας ένα νέο ξεκίνημα: η οικειοποίηση της τεχνολογίας και του επιστημονικού ιδεώδους στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου"
12η συνάντηση: ΚΑΦΑΟΓΛΟΥ_ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ
Γιάννης Αντωνίου: Μηχανικοί και Τεχνοκρατικές Ιδέες στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου