13η συνάντηση: Ιδεολογικές παράμετροι ΙΙ: ιδέες-διανοούμενοι

Η μεσοπολεμική Ελλάδα αντιμετώπιζε πολύπλοκα προβλήματα –απόρροια της Μικρασιατικής Καταστροφής– τα οποία επιδεινώνονταν από τις συνέπειες της οικονομικής Κρίσης. Η όξυνση του κοινωνικού ζητήματος συμβάδιζε με την εκτεταμένη ιδεολογική κρίση –απόρροια της χρεωκοπίας της Μεγάλης Ιδέας και του συναφούς «κενού» νοήματος, την ανησυχία για τη διάδοση των κομμουνιστικών ιδεών, καθώς επίσης και την αυξανόμενη  δυσπιστία για τα «Δυτικά» ιδεώδη. Ειδικότερα, αμέσως μετά την εκδήλωση της Κρίσης η ταχεία οικονομική ανάπτυξη, συνυφαινόταν με την πρόδηλη δυσαρέσκεια για την κοινοβουλευτική ρύθμιση και το επίμονο φλερτ με αυταρχικές πολιτικές λύσεις. Την ίδια περίοδο η οικονομική ανάπτυξη ήταν αξιόλογη, ενώ διατυπώθηκε κι ένα εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα άξονα την τεχνολογική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό ποικίλοι διανοούμενοι αποπειράθηκαν να εισηγηθούν συχνά αντικρουόμενες μεταξύ τους λύσεις, οι οποίες υπερέβαιναν τον ιστορικό ορίζοντα της περιχαρακωμένης φιλελεύθερης στην κατεύθυνση της οργανωμένης νεωτερικότητας, και συνδυάζονταν με τη διατύπωση νέων ιδεωδών. Οι αναζητήσεις τους διασταυρώθηκαν με τις ποικίλες τριτοδρομικές ιδεολογίες του ευρωπαϊκού Μεσοπολέμου που επιχειρούσαν να κινηθούν ανάμεσα και πέρα από την αντίθεση Δεξιάς-Αριστεράς, Κεφαλαίου-Εργασίας, εμφανίζοντας εκ πρώτης όψεως ορισμένες ομοιότητες και έγνοιες οι οποίες ήταν επικαλυπτόμενες: την εστίαση στην ηθική/ηθικότητα και τις αξίες, την έμφαση στην κοινότητα, την πρόταση/πρόταξη πολιτικών λύσεων με άξονα το έθνος και, τέλος την αισιόδοξη πρόσληψη των διανοουμένων και του ρόλου τους με όρους πρωτοπορίας, εμπροσθοφυλακής και «νεανικής πολιτικής».

Λαμβάνοντας υπόψη ότι όταν οι διανοούμενοι αναλαμβάνουν πολιτικές/πολιτισμικές δεσμεύσεις, αυτοπαρουσιάζονται ως οργανικοί αντιπρόσωποι της Ιστορίας, της Κοινωνίας, του Έθνους, της Εργατικής Τάξης, του Πολιτισμού, του Λόγου, της Επιστήμης-Τεχνολογίας, του Λαού, της Τέχνης κλπ., η παρουσίαση αυτής της συνάντησης προσπαθεί να εντοπίσει τόσο τη δημιουργική διάσταση της επιτέλεσης της οντότητας εν ονόματι της οποίας ομιλεί ο αντιπρόσωπος, όσο και τον ταυτόχρονο κίνδυνο της πραγμοποίησης, ο αντιπρόσωπος, δηλαδή, λειτουργώντας ως –στην ειρωνική διατύπωση του Nietzsche– «τηλέφωνο του επέκεινα» να ομιλεί με τέτοιο τρόπο για τα πράγματα ώστε να φαίνεται πως αυτά ομιλούν για λογαριασμό τους, και να σφετερίζεται τη δύναμή τους. Στη βάση αυτών των παραδοχών, επιδιώκει να προσδιορίσει τoυς άξονες των διαμαχών στις οποίες ενεπλάκησαν οι Έλληνες διανοούμενοι αυτή την περίοδο, τους νομιμοποιητικούς λόγους που ανέπτυξαν για να υποστηρίξουν τις υποθέσεις εν ονόματι των οποίων ομιλούσαν και των οποίων αποκλειστικοί αντιπρόσωποι επιχείρησαν να αναγορευθούν. ακόμη, το πώς επιτέλεσαν (perform) την ίδια τους τη θέση και τον ρόλο ως διανοουμένων, τις υποθέσεις/οντότητες που αξίωσαν να εκπροσωπήσουν, αλλά και τους αντιπάλους τους. ταυτόχρονα, ποιες μορφές συμβολικής βίας επιχείρησαν να ασκήσουν στη βάση ακριβώς αυτών των επιτελέσεων. τέλος, να αναφερθεί στις ποικίλες αντιμεταθέσεις, διατομές, αναλογίες και ομολογίες στη σκέψη τους, παρά τις διαφορετικές πολιτικές τοποθετήσεις τους (Αριστερά, Κέντρο, Δεξιά).

 

 

 

 

 

Τζιόβας Δ., Οι μεταμορφώσεις του εθνισμού και το ιδεολόγημα της Ελληνικότητας στο Μεσοπόλεμο, εκδ. Οδυσσέας, Αθήνα, Νοέμβριος 1989.

- Ο μύθος της γενιάς του Τριάντα. Νεοτερικότητα, ελληνικότητα και πολιτισμική ιδεολογία, εκδ. Πόλις 2011.

Κόκκινος Γ., Μπογιατζής Β., Αναζητώντας "ιερό καταφύγιο". Ο Αλέξανδρος Δελμούζος και η σύγχρονή του ελληνική διανόηση, εκδ. Ταξιδευτής, Αθήνα 2017.

Μπογιατζής Β., Μετέωρος μοντερνισμός. Τεχνολογία, ιδεολογία της επιστήμης και πολιτική στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου (1922-1940), εκδ. Ευρασία, Αθήνα 2012.

 

A. Λιάκος, "Ζητούμενα ιδεολογίας της γενιάς του Τριάντα"
T. Καγιαλής, "Modernism and the Avant-Garde: The Politics of "Greek Surrealism'", published in Greek Modernism and Beyond, ed. D. Tziovas, Lanham, Ml: Rowman and Littlefield, 1997, 95-110.
Β. Μπογιατζής, "«Τηλέφωνα του Επέκεινα»: Έλληνες διανοούμενοι ως δημιουργοί (performers) και αποκλειστικοί αντιπρόσωποι υπερβατικών οντοτήτων και Απολύτων (Μεσοπόλεμος-Μεταπολεμική περίοδος) [πρακτικά του E΄ Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νεοελληνικών Σπουδών (Θ
Β. Μπογιατζής, "Ένας “ξένος” εναντίον Φιλελευθερισμού και Κομμουνισμού: ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος στο "Αρχείον της Φιλοσοφίας και Θεωρίας των Επιστημών" (Μνήμων, τόμος 34, 67-96)",
Β. Μπογιατζής, "Οι Διακυμάνσεις των Πολιτικών Ιδεών στο "Αρχείον της Φιλοσοφίας και Θεωρίας των Επιστημών"", στο Π. Κιτρομηλίδης, Μ. Χατζόπουλος (εισαγωγή, επιμέλεια): Τετράδια Εργασίας 35: Διακυμάνσεις του Νεοελληνικού Πολιτικού Στοχασμού, από τον 19ο στ
Β. Μπογιατζής, "Φασισμός και Μοντερνισμός στον δημόσιο λόγο του ελληνικού Μεσοπολέμου: πολιτικοί και διανοούμενοι σε αναζήτηση “Νέων Ξεκινημάτων”"
Γ. Παπαθεοδώρου, "Ο Γ. Θεοτοκάς στην εποχή των άκρων",
Τ. Καγιαλής, "1938. “Ένα ρίγος φυλετικής αυτοπεποίθησης”: H διένεξη γύρω από τον Περικλή Γιαννόπουλο", Περ. Το Δέντρο, τχ. 129-130 (Οκτ.-Δεκ. 2003), σσ. 68-79.
Τ. Καγιαλής, "Ο Μακρυγιάννης και οι ερμηνευτές του", Περ. Ποίηση, τχ. 23 (Άνοιξη-Kαλοκαίρι 2004), σσ. 284-295. Βιβλιοκρισία για τη μονογραφία του Γ. Γιαννουλόπουλου "Διαβάζοντας τον Μακρυγιάννη: Η κατασκευή ενός μύθου από τον Βλαχογιάννη, τον Θεοτοκά, το
Τ. Καγιαλής, "Ο μοντερνισμός και η λογοτεχνική κριτική: Το πρόβλημα του φασισμού",Στον τόμο Μοντερνισμός: Η ώρα της αποτίμησης Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας, Αθήνα, 1996, σσ. 117-155.
11η συνάντηση: Ιδεολογικές παράμετροι ΙΙ: ιδέες-διανοούμενοι
Β. Μπογιατζής, "Γενιά του ’30: παλιγγενετικός μοντερνισμός στα πλαίσια της οργανωμένης νεωτερικότητας; Σκέψεις και μεθοδολογικές σημειώσεις με αφορμή τον Μύθο της Γενιάς του Τριάντα του Δ. Τζιόβα", Περιοδικό "Νέα Εστία", τχ. 1848, Οκτώβριος 2011, σ.σ. 536
Β. Μπογιατζής, "Μοντερνισμός και γλωσσική κατασκευή της Νιότης: η συγκρότηση της Νεολαίας στον δημόσιο λόγο του ελληνικού Μεσοπολέμου",Περιοδικό Νέα Εστία, τχ. 1838, Νοέμβριος 2010, σ.σ. 655-690.
Βιβλιογραφία για τις ιδεολογικές αντιπαραθέσεις του ελληνικού Μεσοπολέμου
Χριστίνα Ντουνιά_ΙΙ. Ευρετήρια Περιοδικών της Αριστεράς του Μεσοπολέμου
Χριστίνα Ντουνιά, "Βενιζελικοί και αντιβενιζελικοί λογοτέχνες. Από τη φθίνουσα δεκαετία του 1920 στην ανερχόμενη δεκαετία του 1930."
Χριστίνα Ντουνιά, "Ο Νίκος Κατηφόρης στα αριστερά περιοδικά του Μεσοπολέμου"