9η συνάντηση: Οι παραβιάσεις του Συντάγματος στον ελληνικό Μεσοπόλεμο-οι σχέσεις των τριών εξουσιών και οι παραβιάσεις των ελευθεριών//Εργασία και πολιτική στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου

Πώς νοθεύθηκε η συνταγματική διάκριση των εξουσιών στον ελληνικό Μεσοπόλεμο και με ποιους τρόπους παραβιάσθηκε η συνταγματική νομιμότητα; Ποιες ήταν οι συνέπειες αυτών των παραβιάσεων του Συντάγματος για τις ατομικές και συλλογικές ελευθερίες;

Ακόμη, πώς άρχισε να διαμορφώνεται στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου μια κοινωνική πολιτική; Ποιες κοινωνικές και πολιτικές μεταβολές προκάλεσαν την ανάγκη της; Ποιες δυνάμεις ενδιαφέρθηκαν για αυτήν και πώς επιχείρησαν να την εντάξουν στη στρατηγική τους; Μέσα από ποια συστήματα αξιών και ιδεών αναδύθηκε; Ποιες ιδεολογικές συγκρούσεις προκάλεσε; Είχε το κράτος μια συνεκτική πολιτική ή ήταν αποσπασματικές οι προσεγγίσεις σε σχέση και με πολιτικές εξελίξεις; Υπήρχε κάποιο σταθερό και κοινό χαρακτηριστικό στις κατηγορίες/κοινωνικές ομάδες που περιγράφονταν ως «εργατική τάξη»; Υπήρχε στην ελληνική κοινωνία ιεράρχηση αντιθέσεων που κατένειμε ιδεολογικές στάσεις/πολιτικές συμπεριφορές ή συνονθύλευμα; Πού θα αναζητήσουμε στοιχεία ανάλυσης αυτών των κατηγοριών;

Παρουσίαση και συζήτηση με βάση τα ακόλουθα κείμενα:

Αλιβιζάτος Ν., Οι πολιτικοί θεσμοί σε κρίση 1922-1974, Όψεις της ελληνικής εμπειρίας, πρόλογος: Α. Μάνεσης, Georges Vendel, μετάφραση Βενετία Σταυροπούλου, εκδ. Θεμέλιο, Αθήνα 31995.

––  «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο συνταγματικός εκσυγχρονισμός της χώρας», στο Μαυρογορδάτος Γ. Θ., Χατζηϊωσήφ Χ. (επιμέλεια), Βενιζελισμός και Αστικός Εκσυγχρονισμός, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 21992, σ.σ. 33-44.

Λιάκος Α., Εργασία και Πολιτική στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και η ανάδυση των κοινωνικών θεσμών, εκδ. Ίδρυμα Παιδείας και Έρευνας της ΕΤΕ, Αθήνα 1993.

––     «Από κράτος φύλαξ εις κράτος πρόνοια;», στο Συμπόσιο για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, εκδ. Ε.Λ.Ι.Α.-Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 1988, σ.σ. 169-186.

––   «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας»,  στο Μαυρογορδάτος Γ. Θ., Χατζηϊωσήφ Χ.(επιμέλεια), Βενιζελισμός και Αστικός Εκσυγχρονισμός, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 21992, σ.σ. 255-270.