5η συνάντηση: Οι πολιτικές εξελίξεις - Η κληρονομιά του Εθνικού Διχασμού και οι "διχασμοί" της ελληνικής κοινωνίας του Μεσοπολέμου

Τι ήταν ο Εθνικός Διχασμός και ποιες οι ιδεολογικές, ταξικές, γεωγραφικές και εθνοτικές διαστάσεις του; Πώς κληροδοτείται στον Μεσοπόλεμο και πώς μετασχηματίζονται οι διαστάσεις του; Σε ποια κοινωνικά στρώματα στηρίζονταν τα πολιτικά κόμματα την περίοδο του Μεσοπολέμου; Ποιες ήταν οι φυγόκεντρες και κεντρομόλες δυνάμεις όσον αφορά την κομματική και ιδεολογική δέσμευση; Πόσο συμπαγείς και ενιαίες ήταν η "βενιζελική" και η "αντιβενιζελική" παράταξη; Πώς μπορούν να κριθούν οι θεσμοί από την άποψη της συνοχής, της πολυπλευρικότητας, της αυτονομίας τους και της δυνατότητας προσαρμογής σε μια εποχή μετάβασης; Ήταν μοιραία και νομοτελειακή η κατάλυση/κατάρρευση της Β΄ Ελληνική Δημοκρατίας; Ποιες ήταν οι μείζονες πολιτικές εξελίξεις κατά τις τέσσερις φάσεις του ελληνικού Μεσοπολέμου (α) προσπάθειες υπέρβασης του Διχασμού, 1923-1928, β) κυριαρχία των Φιλελευθέρων, 1928-1932, γ) Οι πραιτοριανοί στο προσκήνιο και η σχέση τους με τα κόμματα, 1933-1935, δ) -Ανανέωση και κατάργηση της δημοκρατίας, 1935-1936); Τέλος, πώς στέκεται η ιστοριογραφία απέναντι σε όλα αυτά τα ερωτήματα;

Παρουσίαση και συζήτηση με βάση τα ακόλουθα κείμενα:

Hering G., Τα Πολιτικά Κόμματα στην Ελλάδα 1821-1936, Τόμοι Α΄, Β΄, μετάφραση: Θόδωρος Παρασκευόπουλος, επιστημονική επιμέλεια: Αγαθοκλής Αζέλης, Όλγα Κατσιαρδή-Hering, εκδόσεις: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2004.

––     «“Επικίνδυνοι σοσιαλισταί”, “εθνικόφρονα εργατικά στοιχεία” και o “αφελής αγρότης”. Ο Νομάρχης της Λάρισας και το συνδικαλιστικό κίνημα του 1919», στο Συμπόσιο για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, εκδ. Ε.Λ.Ι.Α.-Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 1988, σ.σ. 187-206.

Μavrogordatos G. Th., Stillborn Republic, Social coalitions and party strategies in Greece, 1922-1936, University of California Press Ltd, London, England 1983.

 

 

4η συνάντηση: Εθνικός Διχασμός και "διχασμοί" (βασικές αναφορές G. Mavrogordatos-G. Hering)
Στρατιωτικά κινήματα στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου

Μια καταγραφή των στρατιωτικών κινημάτων στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου από τον Ιωάννη Δασκαρόλη

Αντώνης Κλάψης, "Με το βλέμμα στραμμένο στη Σόφια: Το ελληνοτουρκικό Σύμφωνο της Εγκάρδιας Συνεννόησης (14 Σεπτεμβρίου 1933) και η ελληνική εξωτερική πολιτική"

Ένα άρθρο του Αντώνη Κλάψη σχετικά με την εξωτερική πολιτική και το ελληνοτουρκικό Σύμφωνο του 1933.