Ιστορία των βαλκανικών λαών (19ος αιώνας - πρώτες δεκαετίες 20ου) (520147)

Νίκη Μαρωνίτη

Περιγραφή

Στόχος του μαθήματος είναι να κατανοήσει, μέσα από τη συγκριτική ανάγνωση της ιστορίας των βαλκανικών κοινωνιών, τις βασικές μεταβάσεις που τις προσδιόρισαν κατά τη μακρά διάρκεια του 19ου αιώνα και των πρώτων δεκαετιών του 20ου. Να εστιάσει στην «ιδιαιτερότητα» της καθεμιάς ιστορικής διαδρομής, αλλά, ιδίως, να ανιχνεύσει τους κοινούς ή παράλληλους βηματισμούς που πραγματοποίησαν οι βαλκανικοί λαοί στη δυναμική πορεία διαπραγμάτευσης της ταυτότητάς τους. Πιο συγκεκριμένα θα μελετηθούν το αυτοκρατορικό παρελθόν• οι μηχανισμοί οικοδόμησης εθνικής συνείδησης σε συνάρτηση με τα «ανατολικά ζητήματα» που προσδιόρισαν καθοριστικά την επιδίωξη του έθνους-κράτους στα Βαλκάνια• η απολυταρχική εμπειρία• οι διαδικασίες φιλελευθεροποίησης και εκδημοκρατισμού, καθώς και οι εναλλακτικές απόπειρες εκσυγχρονισμού• το πέρασμα στην πολιτική των μαζών, καθώς και οι αυταρχικές πρακτικές , τα πραξικοπήματα αλλά και γενικότερα η συνύπαρξη «βίαιων» και «ειρηνικών» μέσων διακυβέρνησης. Παράλληλα, θα εστιάσουμε

Περισσότερα  
CC - Αναφορά Δημιουργού

Ενότητες

Παρατηρήσεις:

Από τα πρώτα μαθήματα θα μοιραστεί και η σχετική, ενδεικτική βιβλιογραφία, καθώς και οι θεματικοί άξονες των παραδόσεων.

 

Συγγράμματα (εναλλακτικά):

1) Κοππά, Μαριλένα, Η συγκρότηση των κρατών στα Βαλκάνια (19ο αιώνα ): τρεις και μία περιπέτειες . Αθήνα: Λιβάνης, 2002.


2) Μ. Μαζάουερ, Τα Βαλκάνια, Αθήνα: Πατάκης, 2002.

Ημερολόγιο